Nova glavna zavesa v Hrvatsko narodno kazalište Zagreb

Zavesna tehnika

Več kot 50 let je bila v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu nameščena glavna zavesa, izdelana v podjetju Gerriets GmbH. Skozi vsa ta leta je glavna zavesa opravljala svojo funkcijo, vendar je že začela kazati svoja leta, zato so se v gledališču odločili za menjavo. Zaradi svojih izkušenj, znanj in referenc je bilo za to odgovorno delo izbrano podjetje Maori, v sodelovanju s partnerskim podjetjem Gerriets.

Posebnost glavne zavese v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu je v sistemu odpiranja zavese, saj je uporabljen Wagner sistem odpiranja. To pomeni višji nivo tehnične zahtevnosti, kjer smo posebno veliko pozornosti namenili pravilni razporeditvi vseh elementov na zavesi, potrebnih za pravilno, predvsem pa estetsko simetrično odpiranje glavne zavese. Poleg naštetega, velja omeniti tudi po naročilu izvedene obrobe harlekina in glavne zavese, izdelane iz niti zlate barve. Glavna zavesa je izdelana iz gledališkega žameta Ascona, v rdeči barvi, z podlogo iz zatemnitvenega blaga Eclipse, ravno tako v rdeči barvi. Vsi uporabljeni materiali ustrezajo DIN 4201 B1 standardu ognjevarnosti.

Ekipa podjetja Maori je izvedla demontažo obstoječe glavne zavese, demontažo harlekina ter namestila novo glavno zaveso skupaj z novim harlekinom. Celoten sistem gledališke glavne zavese je bil predan zadovoljnim uporabnikom v uporabo za ponovnih 50 let.